Оптимизация за Google – печелите и Yahoo!

 

Спестете усилия!

Добрата оптимизация улеснява работата по сайта и за двете търсачки.

Когато прилагате основните техники по оптимизацията към сайта си, за да постигнете високи резултати в Google, можете да получите допълнителни точки за класацията си в търсачката на Yahoo!. Тук ще научите повече за ползата от включването си в DMOZ и добавянето на ново съдържание към сайта си.

Спестете усилия!

Добрата оптимизация улеснява работата по сайта и за двете търсачки.

Когато прилагате основните техники по оптимизацията към сайта си, за да постигнете високи резултати в Google, можете да получите допълнителни точки за класацията си в търсачката на Yahoo!. Тук ще научите повече за ползата от включването си в DMOZ и добавянето на ново съдържание към сайта си.

Като повечето притежатели на уеб сайтове сигурно сте насочили вниманието си към прилагането на техники свързани с оптимизация в Gogle. Наистина Google е доминиращата търсачка, но може да спечелите още много трафик като се класирате добре и в търсачките на Yahoo!

Главния въпрос, който вълнува уебмастерите е дали оптимизацията в Google върви паралелно с тази в Yahoo! – т.е. едната помага ли на другата? Двете търсачки използват различни алгоритми за да калкулират резултатите при индивидуланите си проучвания. Тези различия произтичат от разлика в начина, по-който двете търсачки взимат под внимание съдържанието и линковете по сайтовете. За едната е по-важно едно, а за другата, друго.

Силната концентрация върху линковете ще е от полза за класациите в Google. Дивиденти печелите в Yahoo!, ако наблегнете на добавянето на съдържание от всякакъв тип. Разбирането важността на съдържанието и линковете поотделно за двете търсачки, ще ви помогне да достигнете добро класиране в техните резултати едноврeменно.

Балансирано отношение за добра оптимизация и високи позиции в листите на Google и Yahoo!

Докато изглежда най-лесно просто да добавите повече съдържание и линкове, прилагането на по-фин подход ще даде по-добри резултати и при двете търсачки.

Т.е. приемете, че идеята за взаимносвързаността на факторите при добрата оптимизация е най-важна. Усилието си струва защото високото класиране означава повече посещения на сайта ви, повече трафик и повече клиенти за вашия онлайн бизнес.

Всички уебсайтове трябва да съдържат добро, полезно и интересно съдържание.

Собствениците на сайтове искат да знаят под каква форма трябва да се поднесе това съдържание за да достигнат успех при търсачките. Ценното съдържание по сайта привлича не само посетителите, които са вашите потенциални клиенти, но и прави добро впечатление на собствениците на други сайтове, което ви носи повече входящи линкове. В крайна сметка всичко това издига сайта нагоре в ранглистите.

Оптимизаторите трябва да използват техниките, които имат двоен ефект – т.е. ще вършат работа и за Google и за Yahoo!

Добри заглавия на страниците – titles

Повечето хора, които правят оптимизация за Google използват силата на обогатените, с подходящи ключови думи, title tags. Първо, всяка страница трябва да има title tag, който е уникален, подходящ за съдържанието на страницата и включва ключови думи, които се намират по нея. И в Google,и в Yahoo! това се цени високо.

Свежо съдържание

Обновлението на съдържанието и присъствието на такова, което носи актулна информация, се оценява много високо в алгоритъма на Google.
Непрекъснато обновявайте информацията по сайта си и Google ще възнагради усилията ви!

Тази техника има още по-голям ефект при Yahoo!. Търсачката цени съдържанието много високо, а свежата информация още повече.

Блогове

Когато сайта ви предлага блог с коментари, печелите отново в Google и в Yahoo!. С постоянното обновление на информация по блога, сайта ви трупа още „червени точки“. Блогът е самото определение за „свежо съдържание“ към един сайт.

Още техники:

Използването на h1 headers имат положителен ефект върху класациите на Google. Търсачката отчита информацията в тях като важно съдържание, на което е придадена специална позиция. Тези h1 добавят солидни стойности и при алгоритъма на Yahoo!.

Не само h1 tags дават добър тласък на процеса на оптимизация. Присъствието на h2 и h3 sub-headers също работи в тази насока. Алгоритмите и на Google и на Yahoo! ще ви отпуснат допълнителни кредите заради тези tags, но както със всеки похват в процеса на оптимизация, не прекалявайте с употребата им.

Когато удебелявате – make bold – или осветлявяте – highlight – някои от по-важните си ключови думи от всяка страница, Google и Yahoo!отново добавят допълнителни стойности към положителната оценка на сайта ви.

Докато Google не взима под внимание bulleted lists – списъци с изброявания – то в Yahoo! за такива списъци отново се дава много кредит. Те са важни за сайтовете с продажби и като цяло са полезни за посетителите.

Вътрешните линкове – internal links – и картите на сайта са важна част от усилията, които трябва да вложите при оптимизацията си за Google. Дали за да навигирате посетителите си и подредите по определен ред различните вътрешни страници, или за да добавите още anchor текст, вашите вътрешни линкове си остават много важни. Първо, лесната навигация по сайта помага на потребителите да намерят страниците ви, независимо дали са хора или паяци роботи. Алгоритъма на Google оценя високо онези вътрешни линкове, към кaито има anchor текст – пояснителен текст.

Като бонус – алгоритъма на Yahoo! също цени присъствието на вътрешни линкове и карти на сайта.

Виждаме ясен случай, при който усилията вложени за оптимизация на сайта по изискванията на Google дават положителен тласък и върху класирането в листите на Yahoo!.

Meta tags не са от значение за Google, но Yahoo! ги цени. Така че когато използвате meta tags те ще ви вършат работа по оптимизирането на сайта за тази търсачка. Трябва да използвате най-важните ключови думи и то тези, които могат да се открият на текущата страницата. Ограничете meta tags до максимум 5 или 6 за страница, като ги подреждате от най-важните до най-маловажните.

Връзката между Open Directory Project (DMOZ),Yahoo! и Google

Когато ви приемат в Open Directory Project (DMOZ), която се редактира от хора, вие се изкачвате и в ранглистите на Google. Приемането ви в DMOZ влияе доста положително на алгоритъма на Google защото тя цени високо директориите, които се редактират от човешки същества. Но вписването на сайта ви в DMOZ е стъпка напред и при класирането ви в листите на Yahoo! А как да се регистрирате в Yahoo!?

Таксата за създаване на линк в директорията на Yahoo! е $299.00.

Включването се отчита като важен фактор в алгоритъма на Google.
Директорията на Yahoo! естествено е част от системата на Yahoo!. Логично е, че когато направите регистреция, ще се изкачите в ранглистите й.
Когато се запишете в тази директорията, паяците на Yahoo! започват по-често да преминават през сайта ви. Но дали това означава, че повече страници ще се индексират от Yahoo! си остава спорен въпрос.
Като цяло алгоритъма на Yahoo! силно се влияе от факта дали ще си запишете сайта в тази директорията.
Остава на вас да прецените дали инвестицията си струва и дали ви е нужна.

Incoming links – Входящи линкове

Всеки добре запознат с оптимизация и нейното приложение при Google, е на ясно, че Google цени високо входящите линкове. Дори още по-голямо значение се дава на текста, който се добавя към линка и темата на сайта, който създава входящия линк.
Общо казано – Google отделя голямо внимание на линковете.
Колкото повече линкове, толкова по-добре. Много е важно линковете да са отнасят тематично за вашия сайт.

Подхода на Yahoo! се състои в това,че на съдържанието се обръща много повече внимание отколкото на линковете. Не значи, че линковете за тази търсачка не са от значение, напротив, важни са! Просто не влияят така силно на изчисленията на алгоритъма, както е при проучванията на Google.

Заключение

Когато прилагате основните техники за оптимизация върху сайта си, с надеждата да достигнете високи резултати в Google, паралелно може да си помагате с оптимизацията за търсачката на Yahoo!
Съдържанието е ценно за Google, но още по-високо се цени от Yahoo!.
Yahoo! го индексира с голяма прецизност независимо дали се намира на страницата, извън нея, или дори извън самия сайт.
Алгоритъмът в Yahoo! процъвтява при свежо и изобилно съдържание.

Обмисляйте и продължавайте да проучвате основните похвати за постигането на добра оптимизация и с времето вашия сайт ще се изкачи нагоре в класациите на двете доминиращи търсачки в мрежата – Google и Yahoo!.