Оптимизация съдържание

Правила за уебмастериСледването на тези правила, ще помогне на Google да открие, индексира и класира вашия сайт в листите си. Даже ако решите да не изпълните, която и да е от техниките, изброени тук, обърнете специално внимание на секцията "Правила за качество".
В нея сме разгледали основните нелегални практики, които могот да доведат до отстраняването на сайта ви от индекса на Google. Веднъж премахнат, сайта ви вече никога няма да може да се класира в листите на Google, нито в листите на който и да е от партньорите на тази търсачка.

 • Правила за качество
 • Дизайн, съдържание и технически аспекти

Оптимизация - но не забравяйте и хората

Роботите идват, взимат всичко, което считат за значимо, и си отиват, а благодарение на тях много потребители могат да дойдат точно на вашия сайт.

Броя на интернет страници и документи в мрежата непрекъснато нараства и така в един момент става все по-трудно да намерим бързо и лесно информацията, която търсим.

Оптимизация - ключови думи

Ключовите думи и тяхната гъстота

До сега стана ясно, че възможно най-важното нещо, което се прави на фронта на оптимизацията,е да се осигурят много думи по страниците на сайта. Но обърнете внимание на следните въпроси относно разполагането на ключовите думи:

 • Колко думи трябва да има на всяка страница?
 • Кои думи към коя страница се отнасят?
 • Къде трябва точно да се поставят?

Оптимизиране съдържанието на вашия сайт

Ключовите думи:

Това са елементите, които интересуват търсачките.

Съдържанието!

Съдържанието е нещото, което хората искат да видят.
Остава въпроса защо хората продължават да пълнят сайтовете си с безмислени графики, които хабят трафика?

Посетителите в мрежата търсят информация, която нормално се показва в текстова форма. Добро качество и съдържание по темата на сайта, трябва да бъде техника №1 за оптимизаторите - тя има огромен ефект върху резултатите на търсачките. Въпреки това този факт често остава пренебрегнат!

Мрежата е страхотен безплатен източник на информация. Причината за това е, че има висококачествени документи съдържащи, както сами се досещате, доброкачествено съдържание.

Търсачките помагат на хората да намират това, което ги интересува като системно изпращат своите паяци за да преглеждат и класират сайтовете. Сайтовете се класират според това доколко ключовите им думи се приближават тематично до търсенето на потребителите. Колкото е по-полезна информацията на сайта за потребителя, направил съответното запитване, толкова по-нагоре в класацията ще се появи сайта.

Посредством специалните техники,може да изградите много добре оптимизиран сайт, но ако той е лишен от съдържание няма да се класира добре в списъците на търсачките.

Понякога безкрупулните оптимизатори се възползват от начина, по който работят алгоритмите на търсачките и изкуствено изкачват сайта нагоре в списъците - но това върши работа за кратко. За това правете оптимизацията етично и законно - запълнете сайта със съдържание!

През 2001, например, всеки оптимизатор би ви казал, че трябва да имате meta tags за ключовите думи и описанието на сайта. За тогава този подход е бил правилен, но сега няма разлика дали ще добавите meta tags към кода на сайта или не особено за търсачката на Google. Това показва факта, че индустрията на oптимизацията се променя непрекъснато и трябва да следите въвеждането на новите техники за да правите сайтове, които са начело в класациите. Това е даже най-важния съвет към оптимизаторите- непрекъснато се учете и бъдете нащрек за новото!

За сега, по-голямата част от сайтовете в Интернет не са добре оптимизирани. Много от сайтовете все още съдържат прекалено кратко описание за съдържанието си. Такива са повечето сайтове за продажбата на различни продукти. Но как ще продавате ако не можете да привлечете достатъчно потребители? Иначе казанo, ако не отделите достатъчно време да опишете продукта ще изгубите доста от потребителите си и потенциални копувачи.

Друг вид грешка, която може да се допусне, дори и със сайт със съдържание с добро качество, е че ако е написан от професионален писател, а не от оптимизатор може да падне надолу в класациите. По този въпрос се спори много: дали да развалите доброто структуриране на текста, заради качествената оптимизация, или да жертвате доброто си класиране в търсачките за да запазите професионалното композиция?

Отговора е нито едното.
Добърия баланс между двете е решението, което изисква внимателност и компетентност.

Правилно оптимизиране и добро структуриране на съдържанието

Паяците на търсачките са стари уеб браузери като IE2 и netscape2. Те са текстови браузери и четат HTML кода от горе до долу по начина, по който аз и вие чететм страница запълнена с текст. За да погледнете през очите на паяка преглеждайте сайта си в неграфични браузери, като Lynx (a.k.a. Links).Не се стряскайте когато видите целия си страхотен дизайн раздробен на парчета. Това е нещото, което търсачката вижда. Помнете търсачките не се вълнуват от това как изглежда сайта, а какво се чете на него! Преглеждането на сайта ви в неграфичен браузер подчертава необходимостта от присъствието на елементи като ALT tags за изображенията и Title tags за линковете.

Търсачките смятат съдържанието в началото на кода за по-важно - така, че разполагайте важната информация в по-горната част на сайта. Но много често при конструирането на сайтовете се използват tables за да се постигне добър външен вид. Това пречи ако искате да разположите по-голямата важна част от съдържанието в началото на страницата. Решението е следното - използвайте CSS2(Cascading Style Sheets Specification 2.0) - с тях ще направите чист код, в приятелски вид за търсачките.

Голямата полза от CSS2 за оптимизацията е, че можете да сложите важното съдържание в кода където пожелаете и можете да контролирате позицията и облика му, както и да правите форматиране, чрез външен стилов лист - ESS.

  Това, което аз правя със сайтовете, които използват CSS2 е следното:
 • поставям съдържанието най-горе в кода;
 • след това вмъквам навигационните линкове;
 • след това менютата и пр.;
 • накрая посочвам начина, по който искам елементите да се виждат на страницата;

И така - съветвам ви сериозно да си помислите върху въпроса по ре-кодирането на сайта ви, чрез включването на CSS2.

Общо съдържание